2014/06/17

İyi Bir Futbolcu Olmak İçin Ne Yapmalıyım? Nasıl İyi Futbolcu Olurum?

İYİ FUTBOLCU OLMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?
Futbolcu Olmak İstiyorum...

Günümüzün en iyi mesleklerinden hangisi diye sorsak sanırım çoğumuzu futbolcu olmak cevabını verir. Öyle ki futbolcuların aldıkları ücretler çoğumuzun bile hayal edemeyeceği rakamlar. Hem aldıkları ücret hem de yaşam şartları gençlerimiz için futbolu cazip hale getiriyor. Bunun yanında futbolu bir meslek değil de severek yapmak ta cabası. Şu an futbolcu olmak için hayal kuran çocuklarımız için iyi bir futbolcu olmaları için neler yapmaları gerektiği konusunda yardımcı olmaya çalışacağız. Bu yazımızda nasıl iyi futbolcu olurum, kendimi futbolda nasıl geliştiririm ya da furbolcu olmak için ne yağmalıyım sorularının cevabını bulmaya çalışacağız...

İyi futbolcu olmak için,

- Öncellikle küçük yaşta futbola başlamalısınız.
- Spor yaparak sürekli zinde olmalısınız.
- İyi ve dengeli beslenmelisiniz.
- Zararlı alışkanlıklardan uzak durmalısınız ( sigara, içki vb. )

Ayrıca gece yatma ve sabah kalkma saatlerinizi düzene sokmalısınız. Çok geç uyumak ve geç uyanmak sizin zinde kalmanızı engeller. İyi bir sporcunun düzenli bir hayatı olmalıdır. Kahvaltı, Öğle yemeği ve akşam yemeği saatlerini bir düzene sokmanız gerekir.

İyi bir futbolcu aynı zamanda iyi bir sporcudur ve çok hızlı olmalıdır. Bu yüzden iyi bir kondisyon gerektirir.

- Yeterli miktarda ve sıkı antreman yapmalısınız.

 İyi bit futbolcu olmak istiyorsanız futboldaki görevinizi belirlemelisiniz. Forvet mi olacaksınız, stoper mi, orta saha mı yoksa iyi bir kaleci mi? Siz hangisine elverişlisiniz onu belirlemelisiniz...

Özellikle yeni bir teknik öğrenecekseniz o tekniği defalarca bıkmadan çalışmalısınız ta ki gerçekten o tekniği iyi uygulayana kadar. Tabiki kontrollü olarak...

İyi bir futbolcu sadece gol atan değil aynı zaman da iyi paslaşmalar yapan futbolcudur. Bencil olmaktan kaçının sadece sahada siz olduğunuzu sanmayın. Yeri geldiğinde doğru zamanda doğru yere pas atmayı öğrenmelisiniz... Bazen iyi asistler golden daha etkili olabilir...

İyi futbolcu bireysel değil takımı ile iyi olan futbolcudur. Takım ruhunu kazanarak mücadeleyi bırakmayan futbolcu iyi futbolcudur...

Antremanlarınızın profesyonel olması için futbol okulları yada büyük kulüplerin alt yapısına girmelisiniz. Profesyonel çalışmalar daha etkili olacaktır. Eğer kendinizde yetenek olduğunu düşünüyorsanız seçmelerde şansınızı deneyerek hayalinizi gerçekleştirebilirsiniz...

İşte Bazı Taktikler....

Savunma ve Hücum Taktikleri....

Bireysel Hücum Taktikleri (Top ile ve topsuz)

a) Süratli top sürme ve aldatma

Rakip savunmanın dengesini bozmak ve henüz yerini almamış savunmalara karşı süratli top sürme ve aldatmalarla gol pozisyonları üretilebilir. Yalnız dengeli bir savunmada süratli top sürme ve aldatma kademe ve derinliğe çok rahat takılabilir.

b) Boş alan yaratmak

Savunmanın dengesini bozmak için futbolcunun topsuz olarak ters yöne doğru koşu başlatarak hareketlenmesi, savunmanın koşu yönüne doğru önlem almasını sağlar. Hareketlenen futbolcunun boşalttığı alana atılan uzun toplarla gol bölgesine rahatça girilmesi kolaylaşır. Savunma, hareketlenen oyuncuya önlem almaz ise, kaleye doğru hareketlenen oyuncunun önüne atılacak derin pas ile oyuncu gol pozisyonuna girebilir.

c) Orta yapma alanına (kanatlara) girme ve isabetli gol ortaları yapma

Özellikle kalabalık savunmaların dengesini bozabilmek ve kademeyi ortadan kaldırabilmek için orta yapma alanına girilmesi gerekir. Kanatlarda görev yapan ya da buralara sürpriz olarak giren oyuncuların bireysel olarak bu alanlara girip isabetli gol ortaları yapmaları organize olmuş savunmalar için oldukça etkilidir.

d) Şut alanına girme ve isabetli şut atma

Hücum oyuncularının rakibin savunma bölgesi içerisine sızmaları ve kaleyi cepheden gören bölgelerde top ile buluşarak isabetli şut atmaları, hücum oyuncularından istenen bireysel taktiklerin başında gelir. Bir futbolcunun isabetli vuruşlarla gol yapması, o futbolcunun teknik kapasitesi ile de yakından ilgilidir.

e) Top saklama-yardımlaşma

Hücum oyuncusu savunma bloğundan içeriye doğru atılan bir topu yakaladığında rakip savunma sayısal olarak fazla ise, orta sahadan gerekli yardım gelene kadar topu kendi kontrolü altında tutabilmesi, rakibe topu kaptırmaması şekliyle yorumlanabilir. Sayısal olarak yeterli yardım geldiğinde yeniden hücum başlatılır. Bu durumlarda hücum oyuncularının topu saklamaları için yüksek bir top tekniğine sahip olmaları gerekir.

f) Duvar pası

Hücum oyuncuları markaj altında kaldıkları durumlarda, orta sahadan gelen sürpriz hücum elemanlarına, hücum bölgesinde duvar pası (ver-al) ile gol yapma olanağı tanımalarıdır. Ver-kaç pozisyonlarında hücum elemanları, top ile gelen arkadaşlarına kendisini çok iyi gösterip topla buluşur buluşmaz vereceği pas ile onu gol pozisyonuna sokmalıdır.

g) Yaratıcılık

Futbolcunun kendisine özgü olarak zor durumlarda ya da gol bölgelerinde rakibini oyundan düşürme ya da son vuruş tekniği olarak becerilerini ortaya koymasıdır.

Bireysel Savunma Taktikleri (Top ile ve Topsuz)

Bireysel savunma taktiğine özgü davranış yeterliliği, grup ve takım taktiğine özgü davranış yeterliliğini sağlayan temel faktördür. Bunlar;

a) İlk toplara müdahale

Savunmada temel ilkelerin en başında hücum oyuncusundan önce topa müdahale etmeyi gerektirir. Çünkü savunma oyuncusunun sırtı kaleye dönük durumdadır. Eğer topa ilk hamleyi yapamazsa ikinci pozisyonda savunma oyuncusunun kaleye dönüp topa göre pozisyon alması gerekmektedir. İşte bu dönüş sırasında rakip hücum oyuncusu avantajlı duruma geçmektedir. Bundan dolayı, savunma oyuncusu bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için, ister yerden olsun, ister havadan gelen top olsun hücum oyuncusundan önce çok iyi bir zamanlama ile topu karşılayıp takım arkadaşına ulaştırması veya topu tehlikeli bölgesinin dışına uzaklaştırması gerekmektedir.

b)Hücum oyuncusunun yönünü kaleye doğru çevirtmemek

Savunma oyuncusu iyi bir zamanlama yapmamış, rakip hücum oyuncusu topa sahip olmuşsa, burada savunma oyuncusunun dikkat etmesi gereken şey, hücum oyuncusunun yönünü kaleye doğru çevirtmemek olmalıdır. Çünkü, hücum oyuncusunun yönü kaleye doğru dönerse savunma oyuncusu ikili mücadelede zor durumda kalacak, hücum oyuncusu avantajlı konuma geçecektir.

c) Hücum oyuncusunu tehlike konisi içine sokmamak

Futbol oyununda ceza alanı ve şut atma mesafesi dahilindeki ön tarafın özel bir önemi vardır. Atılan gollerin istatistiği tutulduğunda söz konusu bölgenin son derece önem taşıdığı ortaya çıkar. Onun için savunma oyuncusu, eğer hücum oyuncusu topla buluşmuş kaleye yüzünü dönmüş bir duruma gelmiş ise bu koninin dışına doğru savunmasını yapması gerekmektedir.

d) Oyalama (Geciktirme)

Savunmanın genelde başarılı olabilmesi, savunma oyuncularının rakip hücum oyuncularından sayısal olarak çoğunlukta bulunmasına bağlıdır. Eğer bir takım, savunmada azınlıkta bir durumda yakalanmışsa, savunma oyuncusunun hücum oyuncusuna hemen müdahalede bulunması bazı sakıncalar yaratabilir. Bu nedenle, savunma oyuncusunun orta sahadan yeterli destek gelinceye kadar hücumu geciktirmeye çalışması yani oyalanması, sayısal olarak savunmanın çoğalmasını ve sağlamlaştırılmasını sağlayacaktır.

e) Derinlik

Savunma oyuncusunun rakip hücumlarında, tek hat, yani, çizgi savunma anlayışından uzaklaşmasıdır. Rakip hücum oyuncusu ile ikili mücadeleye girmiş savunma oyuncusu, pozisyonu takım arkadaşından, oyunun tempo ve ritmine göre en az 3-4 metre mesafede takip etmesi gerekir. Hücum oyuncusu, savunma oyuncusunu geçtiği anda derinlik sağlanmamış ise, rakip oyuncu doğrudan kaleci ile karşı karşıya kalabilir. Verilen derinlik sayesinde ikili mücadeleden çıkan hücum oyuncusuna ikinci bir savunma yapma olanağı doğar.

f) Denge

Oyunda kim daha az hata yapar ya da rakibin yaptığı hatayı kim daha çok değerlendirirse, o takımın müsabakayı kazanma olasılığı artar. Onun içindir ki, özellikle savunmada çok dikkatli ve dengeli olma zorunluluğu vardır. Denge, hücum oyuncularının çoğunlukta olduğu pozisyonlarda hemen ikili mücadeleye girmeme, savunmada sayısal olarak üstünlük sağlandığı zaman topun olduğu yöne doğru tüm hücum oyuncularının kontrol edilmesini sağlayacak biçimde savunma yerleşimine girilmesidir. Genelde goller savunmanın dengesini yitirdiği anlarda atıldığından, savunmada denge oldukça önemlidir.

g) Kademe

Savunma yapan bir oyuncu, oyun sırasında rakip oyuncuyla ikili mücadeleye giren takım arkadaşı ile kesinlikle aynı hat üzerinde durmamalıdır. Aksi halde, savunma yapan takım arkadaşını geçen hücum oyuncusu tarafından kendisini de ekarte edebilir. Bundan dolayı, rakip oyuncunun süratine, çevikliğine ve top tekniğine de bakarak savunma yapan oyuncunun arkasında bir kademe uzaklığı bırakılmalıdır.

h) Savunmada yer tutma

Savunmada genel prensip olarak, savunma oyuncusu rakip ile kale arasında yer almalıdır. Bu yer tutmayı başaramayan savunma oyuncusu rakip hücum oyuncusuna büyük avantaj sağlar. Savunmanın başarılı olabilmesi öncelikle savunma yapan oyuncunun iyi bir yer tutmasına bağlıdır. Temel ilke olarak, savunmada kendi kale sahasına yaklaşıldığında, hücum oyuncusu ile aradaki mesafeler azaltılır hatta bitişik duruma getirilirken, orta saha bölgesine yakın yerlerde mesafeler uzak tutulur.

futbolcu olmak, iyi futbolcu olmak, iyi bir futbolcu olmak için, nasıl futbolcu olunur, iyi futbolcu nasıl olurum, nasıl iyi futbolcu olurum, neymar gibi top oynamak, iyi top oynamak için ne yapmalıyım, iyi bir kaleci nasıl olurum,iyi bir forvet nasıl olurum, iyi bir orta saha nasıl olurum, iyi bir santrafor nasıl olurum, iyi bir futbolcu olmak için ne yapmalıyım

34 yorum

  1. Adsız7/24/2014

    Çok iyi

    YanıtlaSil
  2. Adsız3/14/2015

    ben nasıl futbolcu olacam

    YanıtlaSil
  3. Adsız3/14/2015

    Ben çok güzel top oynuyorum messi gibi diyorlar ama çok dahaiyi olmak isiyorum okul takımındayım 7.sınıfa gidiyorum. bir maçta 15 gol attım herkes alkışladı messi den de iyiymişim kızlar hasta oluyo golüme

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yav hehe gel basketbola bak 190 boyumla nasi smac basiyorum azini acmaya zaman bulamassin

      Sil
  4. Adsız4/04/2015

    Ben zaten futbolcuyum tekniğini geliştirmek icin uygun

    YanıtlaSil
  5. Adsız5/15/2015

    Ben bir kızım ve nasil olcam bilmiyorum bari sinfta özgeyi geçeyim onu hiç sevmiyorumda..

    YanıtlaSil
  6. Allah yolunuzu açık etsin

    YanıtlaSil
  7. Ben Fenerbahçe'de oynuyorum bunların hepsini biliyorum saten hakan balta benim babam

    YanıtlaSil
  8. Ben Fenerbahçe'de oynuyorum bunların hepsini biliyorum saten hakan balta benim babam

    YanıtlaSil
  9. Bizde o şans yok be kardeşş

    YanıtlaSil
  10. bizde o şans yok be kardeşş

    YanıtlaSil
  11. ben 16 yasımdayım kulube gıtmadem ama cok iyi stoperım bazem hocalar ızlemye gelıyo cok ıyı oldugumu soyluolar ama yasın buyuk dıyolar ben nasıl futbolcu olurum

    YanıtlaSil
  12. ben 17 yasımdayım cok ıyı stoperım hocalar benı cok begenıyor ama hıc kulube gıtmedım hocalar dıyor yasın buyuk alamayız ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız3/04/2016

      ücretli futbol okullarına git ordan seçmeler gelir seni alırlar

      Sil
    2. senin kulübe giden yaşıtın biri varsa ona rica et 1 günlük antrenmana katıl hoca zaten seni alır

      Sil
  13. ben 10 yaşındayım seçmelere girdim ve geçen sene 3. sınıftayken bizim sınıf benim müthiş taktiklerim sayesinde okul birincisi oldu.

    YanıtlaSil
  14. Adsız5/31/2016

    oynuyom ben zaten bu teknikler kulagıma küpe olsun

    YanıtlaSil
  15. Kamil Eray6/15/2016

    Bende futbolcu olma hayali kuruyorum 10 yasindayim keske iyi bir futbolcu olabilsem buyuyunce

    YanıtlaSil
  16. Kamil Eray6/15/2016

    Bende futbolcu olma hayali kuruyorum 10 yasindayim keske iyi bir futbolcu olabilsem buyuyunce

    YanıtlaSil
  17. Ben 13 yaşındayım arada sırada kendime güvenmeyip futbolu bırakıyorum diyip geri başlıyorum şimdi de bıraktım diyom neyse bol dua edin arkadaşlar bana futbol yüzünden dayak yedim düştüm ağladım sinirlendim mutlu oldum yine de devam ettim bari yaptıklarımın karşılığını alayım

    YanıtlaSil
  18. 16:yaşındayım ve hatay şenköylüyüm , çok iyi futbol oynuyorum ama çevremdekiler hataydan futbolcu çıkmaz diyorlar ama futbolcu olmak istiyorum en büyük hayalim bu sadece

    YanıtlaSil
  19. 16:yaşındayım ve hatay şenköylüyüm , çok iyi futbol oynuyorum ama çevremdekiler hataydan futbolcu çıkmaz diyorlar ama futbolcu olmak istiyorum en büyük hayalim bu sadece

    YanıtlaSil
  20. 16:yaşındayım ve hatay şenköylüyüm , çok iyi futbol oynuyorum ama çevremdekiler hataydan futbolcu çıkmaz diyorlar ama futbolcu olmak istiyorum en büyük hayalim bu sadece

    YanıtlaSil
  21. merb ben recep ben çok iyi futbol oynuyorum babam öldü ama ben hem çalışım hemde futbola gidiyorum ve şu adnda beşiktaş altyapısında lisansım çıktı ala kısmet ederse ilerde çok iyi bir futbolcu olacam

    YanıtlaSil
  22. Futbolcu olmak istiyorum beni nasıl futbola sorabilirsiniz çok iyi oynuyorum

    YanıtlaSil
  23. Iyi futbol oynjyorum topu saklamyi karşırakibi kolayca gecebililiyorum hizliyim paslari NERDE wercemi nasıl wercemi hepsini çok iyi biliyorum çok iyi oynuyorum ama beni nasıl fotbala sokabilirsiniz alt yapı gibi mesela besiktasi cokk sewiyoeum orada oynamak istiyorum nasıl besiktasa futbolcu olarak gidebilirim

    YanıtlaSil
  24. ARSLAN1/09/2017

    AH AH hakan balta babam olsa :D

    YanıtlaSil
  25. Savunmada oynuyom hızlıyım nerde ve nasıl toplara müdahale etmeyi biliyorum sahanın her yerinde oynuyorum sizce futbolcu olabilirim mi?

    YanıtlaSil
  26. Savunmada oynuyom hızlıyım nerde ve nasıl toplara müdahale etmeyi biliyorum sahanın her yerinde oynuyorum sizce futbolcu olabilirim mi?

    YanıtlaSil
  27. BEN NASİL BARCELONAYA KATİLA BİLİRİM

    YanıtlaSil
  28. BEN COK İYİ FUTBOL OYNARİM

    YanıtlaSil
  29. BEN MESSİYİ COK SEVİYORUM
    BEN ERKEYİM

    YanıtlaSil


EmoticonEmoticon